Szolnokon képzik a legújabb katonai helikopterek pilótáit

Megosztás

A szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál folyó kiképzés elvégzői a világ egyik legjobb gépét irányíthatják majd.

„Már nem kell külföldre utazni, ha a H225M típusú helikopterre szeretnénk pilótáinknak típus átképzést” – közölte a közösségi oldalán az MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A bejegyzés szerint már tizenkét fő átképzése zajlik jelenleg a dandárnál, ahol a pilóták a helikopterek légi és földi üzemeltetésének elsajátításán dolgoznak.

„A H225-ös a világ egyik legjobb helikoptere: aviatikában, teljesítményben, önvezető-képességben. Ha akarnám, sem tudnám mihez hasonlítani, annyira párját ritkítja, pedig repültem már néhány helikopterrel az életemben” – mondta Oláh Gábor őrnagy, aki az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál szolgál.

Úgy véli, a 10-11 tonnás gép világszínvonalú repülésélményt és teljesítményt nyújt a katonáknak a kormányozhatósága, manőverezőképessége és modern technikája révén.

“A sikeres átképzés után elméleti és földi előkészítés vizsgát kell tenniük, és csak ezek sikeres teljesítését követően kezdhetik meg gyakorlati repülő kiképzésüket a H225M típusú helikopteren” – tették hozzá a Facebookon.

Magyarország összesen 16 darabot rendelt a H225M közepes katonai szállítóhelikopterekből a honvédség számára, amelyek közül tíz már megérkezett a franciaországi Airbus Helicopters gyártótól. Ezek a sokoldalú helikopterek magyar személyzettel már részt vettek bevetéseken a balkáni NATO misszióban, valamint az észak-macedóniai erdőtüzek oltásában is.

Kép: MH Kiss József 86. Helikopterdandár Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek